Type Here to Get Search Results !

Computer Organization & Architecture MCQ [ Set - 10 ] | Computer Organization and Architecture mcq for Competitive Exams

 

computer organization and architecture mcq for competitive exams



Table of Content (toc)


1. The BCD adder to add two decimal digits need minimum of 

    6 full adder and half adder 
    5 full adder and 3 half adder
     a full adder and 3 half adder 

ANSWER= (D)  none of the above 

 

2. T ___ mapping is used in cache organisation which is the quickest and most supple organisation.


ANSWER= (C) Associative

 

3. Gray code of decimal number 5 is

    101 
    011
    111 and
ANSWER= (B) 011

 

4. When CPU is executing a Program that is part of the Operating System, it issaid to be in _____.

    Interrupt mode
    System mode
    Half mode
ANSWER= (B) System mode

 

5. A computer stores its data in memory

    Decimal form
    Octal form
    Hexadecimal form
ANSWER= (D) Binary form

 

6. Number of ASCII codes in 7 bits form

     256 
     128
    64
ANSWER= (B) 128

 

7. The memory unit that communicates directly with the CPU is called the

    main memory
     Secondary memory
    shared memory

ANSWER= (A) main memory

 

8. In a self complementing code the sum of weights is 

     9


ANSWER= (D) none of these

 

9. ___ levels can be used for describing a computer-





ANSWER= (D) 4

 

10.  Which of the following rule(s) regarding the addition of 2 given numbers in 2's complement is correct 

    Add sign bit and discard carry, if any
     Add sign bit and add carry, if any
    don't Add sign bit and discard carry, if any
ANSWER= (A) Add sign bit and discard carry, if any

 

11. The average time required to reach a storage location in memory and obtain its contents is called the

    seek time
    turnaround time
    access time

ANSWER= (C) access time

 

12. When signed numbers are used in binary arithmetic, then which one of the following notations would have unique representation of zero 

    magnitude 
    's complement 
    2's complement
ANSWER= (A) magnitude 

 

13.The instruction ‘ORG O’ is a

    Machine Instruction.
    Pseudo instruction.
    High level instruction.
ANSWER= (B) Pseudo instruction.

 

14. Exponent in floating point number can be represented by -

    Sign-magnitude form, 
    I's complemented from, 
    2's complemented from,
ANSWER= (A) Sign-magnitude form, 

 

15. Consider the following statements with respect to the number of pipeline stages used to perform a given task:

1. Specification of the subtasks to be performed in the only the first stage of the pipeline.

2. Layout of the stage sequence, i.e., whether the stages are used in a strictly sequential manner or some stages are recycled.

State True or False:

    1- True, 2- True
    1- True, 2- False
    1- False, 2- False
ANSWER= (D) 1- False, 2- True

 

16. If nagative number are stored in 1's complemented form,the range of numbers that can be stored in 16 bits is -

    -128 to +128
    -128 to +127
    -127 to +127
ANSWER= (A) -32767 to +32767

 

17.  _________ register keeps tracks of the instructions stored in program stored in memory.

    AR (Address Register)
    XR (Index Register)
    PC (Program Counter)
ANSWER= (C)  PC (Program Counter)

 

18. ROM is 

    a kind of RAM
     a part of CPU
     sequentially accessed memory
ANSWER= (A) a kind of RAM

 

19. An instruction to provide small delay in program

     LDA
    NOP
     BEA
ANSWER= (B) NOP

 

20. A removable magnetic disc that holds information.

    Portable
     Monitor
    Hard drive
ANSWER= (A) Portable

 

21.Secondary memory is

    volatile 
     none-volatile 
    can be both
ANSWER= (A)  none-volatile 

 

22. The result of computer processing of your input is called

    Tracking
     Multi tasking
    Data
ANSWER= (D) Output

 

23. 43. Memory unit accessed by content is called

    Read only memory
    Programmable Memory
     Virtual Memory
ANSWER= (D) Associative Memory

 

24. The immediate addressing mode of instruction provides the operand in memory location

    Pointed by the PC
    Next to that of OP code
    Pointed by PC+1

ANSWER= (B) Next to that of OP code

 

25. In disks, accessing mode is

    sequential 
    random
     indexed sequential
ANSWER= (B) random

 

26.  The idea of cache memory is based

    on the property of locality of reference
    on the heuristic 90-10 rule
    on the fact that references generally tend to cluster
ANSWER= (A) on the property of locality of reference

 

27. In comparison to main memory accessing time in secondary memory

     more
    less
    same
ANSWER= (A) more

 

28. Which was the world’s first minicomputer and when it introduced?





ANSWER= (D) PDP-1, 1958

 

29. How many bus structure communicate at a time?

    one
     two
     three

ANSWER= (A) one

 

30. Consider the below-mentioned statements with respect to virtual address mode.

1. In the virtual address mode, cache access efficiency is faster than the physical addressing mode.

2. In the virtual address mode, cache lookup is delayed.

State True or False:

    1- True, 2- False
    1- True, 2- True
    1- False, 2- False
ANSWER= (A) 1- False, 2- True



Previous(demo)                                                                                                                        Next(demo)
                                                                                                                                            




Computer Organization & Architecture MCQ Set -3(link)











Friends if you like this post,kindly comment bellow and do share your responce.Thank You for Visiting.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad