Type Here to Get Search Results !

[ LATEST ] Computer Fundamentals MCQ with Answers [SET - 6 ] | Basic Computer Questions and Answers pdf Free Download

 

Computer Fundamentals MCQ Computer Basics Multiple Choice Questions

1. Soft copy is an intangible output, so then what is a hard copy?

A.The physical parts of a computer

B.The printed parts of a computer

C.

D.The physical output device



    The printed output

ANSWER= (C) The printed output

 

2. A ………. is an electronic device that process data, converting it into information.

    computer  
     processor
    case                  
ANSWER= (A) computer  

 

3. The brain of any computer system is .......

    CPU
     ALU
    Memory
ANSWER= (A) CPU

 

4. File extensions are used in order to ……….

    Name the file
     Ensure the filename is not lost
     Identify the file
ANSWER= (D) Identify the file type

 

5. What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

      Scientific code
    Object oriented programming
    Technological advancement
ANSWER= (C) Technological Advancement

 

6. Set of software authorized to a specific user is considered as

    software library
     program library
    directory library
ANSWER= (B)  program library

 

7.  If program can cope data errors, such program can be termed as

    robust
    reliable
    unreliable
ANSWER= (A)robust

 

8. A memory that holds micro programs is ...........

     RAM
      ROM
     Core Memory
ANSWER= (B) ROM

 

9. Worldwide web was proposed by:

    Bill Gates
    Bill Rogers
    Tim Berners Lee
ANSWER= (C) Tim Berners Lee

 

10. Which of the following derivation a top-down parser use while parsing an input string? The input is assumed to be scanned in left to right order?

    Leftmost derivation
    Rightmost derivation
    Leftmost derivation traced out in reverse
ANSWER= (A) Leftmost derivation

 

11. A………………. is an electronic device that processes data and converts it into information.

    Processor
    Computer
    Case
ANSWER= (B) Computer

 

12. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

     Control unit
     Disk unit
    ALU
ANSWER= (C) ALU

 

13.  Which method is used to connect a remote computer?

     Dialup
    Diagnostic
    Logic circuit
ANSWER= (A)  Dialup

 

14. Which unit controls the movement of signals between CPU and I/O?

    ALU
    Memory unit
    Control unit
ANSWER= (C) Control Unit

 

15. ___________represents raw facts. Whereas__________ is meaningful data.

    Information, reporting
    Data, information
    Information, bits
ANSWER= (B) Data, information

 

16.  The language that the computer can understand is called machine language.

     True
    False
ANSWER= (A)  True

 

17. Which of the following is an impact printer?

      Laser
     Ink-jet
    Dot-matrix
ANSWER= (C) Dot-matrix

 

18. Computers gather data, which means they allow users to__________ data.

    Present
    Store
    Output
ANSWER= (D) Input

 

19. Which one is the invalid size of Cache memory?

    2048 Kilobytes
    3072 Kilobytes
     92162 Kilobytes
ANSWER= (C)  92162 Kilobytes

 

20. Which one is the first high level programming language

    C
    COBOL
    FORTRAN
ANSWER= (C) FORTRAN

 

21. The language that the computer can understand and execute is called ___

     Machine language
    Application software
    System program
ANSWER= (A) Machine language

 

22.  Which of the following devices can be used to directly input printed text?

    OCR


ANSWER= (A) OCR

 

23. Who created the C programming Language

    Ken Thompson
     Dennis Ritchie
    Robin Milner
ANSWER= (C)  Dennis Ritchie

 

24. Which of the following is a computer code?

    EPROM
    JAVA
    EBCDIC
ANSWER= (C) JAVA

 

25.Charles Babbage, professor of Mathematics at Cambridge university, England planned and dreamt of many machines which he could not complete. One  Such machine was “Babbage’s Folly”.  What was the name of that machine?

     Mark-1
    Analytical Engine
    Differential Engine
ANSWER= (B) Analytical Engine

 

26. The basic operations performed by a computer are

    arithmetic operation
    logical operation
    storage and relative
ANSWER= (D) all the above

 

27. The two major types of computer chips are

    external memory chip
    primary memory chip
     microprocessor chip
ANSWER= (D)  both b and c

 

28.  The two kinds of main memory are:

    primary and secondary
    random and sequential
     rom and ram
ANSWER= (C) rom and ram

 

29. The networking becomes ___ through networking.

     very difficult
    dull
    easy 
ANSWER= (C) easy 

 

30.  ___ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

    The platform
    The operating system
    Application software
ANSWER= (B) The operating system




Friends if you like this post,kindly comment bellow and do share your responce.Thank You for Visiting.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Top Post Ad

Below Post Ad